top of page

In 10 stappen van tegels naar bruisend ecosysteem

Van verkennend gesprek tot eerste oogst. Als je kiest voor een stadsvoedselbos in jouw buitenruimte doorloop je samen met ons de volgende 10 stappen om te komen tot een resultaat dat aansluit bij de locatie en de persoonlijke wensen en doelen. 

Al na een jaar kunnen de eerste kruiden en eetbare bloemen worden geoogst. Daarna volgen bessen en weer daarna de grotere vruchten en de noten. In iedere groeifase kun je ons vragen voor diverse activiteiten of workshops in en over het stadsvoedselbos.

Heb je interesse in een van onze producten of diensten? Neem vrijblijvend contact met ons op! Sluit je vraag aan en bent je enthousiast? Dan komen we graag langs voor een verkennend gesprek.

Bij een stadsvoedselbos zit altijd inbegrepen:

- Locatiemeting en -analyse

- Wensen en doelen gesprek

- Presentatie schetsontwerp

- Plantgoed en aanleg

- Monitoring en ecologisch onderhoud voor 2 jaar

Naar keuze kunt u hieraan toevoegen:

- Rechtenvrij professioneel ontwerp 

- Workshops en participatiesessies

- Natuurlijke bouwwerken

- Wormhotel van onze partner Compostier

- Extra informatievoorziening

- Sloop-, bodem- of bouwwerkzaamheden

Op basis van de offerte laat je ons weten voor welke samenstelling van diensten en producten je kiest. Daarna gaan wij van start! Voordat we naar de tekentafel gaan, hebben we informatie nodig over de locatie én over de doelen en wensen van je project (stap 4 en 5). 

Naast het inmeten van het perceel voeren we de nodige analyses uit, zoals bijvoorbeeld een bodemonderzoek. Uit de analyse blijkt of er voorafgaand aan de aanleg sloop-, bodem- of bouwwerkzaamheden nodig zullen zijn om de locatie startklaar te maken. Dit vraagt om een andere expertise dan de onze. In overleg schakelen wij daarvoor onze partners in.

We bespreken specifieke wensen over hoe het stadsvoedselbos eruit komt te zien of wat je er wil kunnen doen. Denk aan soorten kruiden of fruitbomen, een verscholen zitplekje, een terras. Optioneel volgt de op aanvraag toegevoegde meewerk-ontwerpsessie, waarin werknemers, bewoners of studenten onder begeleiding hun wensen visualiseren en meewerken aan het uiteindelijke ontwerp.

Op basis van de meting en analyse, het wensen en doelen gesprek én de eventueel toegevoegde meewerk-ontwerpsessie maken we een schetsontwerp. We presenteren dit ontwerp en passen dit op basis van jouw feedback nog een keer aan.

Voordat we van start kunnen met de aanleg van het stadsvoedselbos vinden de nodige voorbereidende sloop-, bodem- of bouwwerkzaamheden plaats. Deze worden - onder ons toezicht - uitgevoerd door een van onze partners. Hierna is de bodem plantklaar.

De aanplant vindt plaats tussen oktober en maart. Optioneel vindt (een deel van) de aanplant plaats in de vorm van toegevoegde workshop, lespakket of aanplantmiddag met medewerkers, bewoners of studenten. De aanplant is tevens het moment van oplevering: vanaf nu gaat het ecosysteem groeien!

Gedurende de eerste twee jaar na de aanleg komen wij elk kwartaal langs om de groei van het ecosysteem de monitoren. Waar nodig voeren we ecologisch onderhoud uit en planten we de tweede en derde fase plantgoed aan. Na de eerste twee jaar bespreken we welke vorm van onderhoud we aanhouden.

stap 1: verkennend gesprek

stap 2: offerte

stap 3: keuze
persoonlijk pakket

stap 4: locatiemeting en -analyse

stap 5: wensen en doelengesprek

stap 6: presentatie schetsontwerp

stap 7: sloop-, bodem en bouwwerkzaamheden

stap 8: aanplant

stap 9: monitoring en onderhoud

stap 10: de vruchten plukken

bottom of page